Latijnse naam: Allium ursinum
Familie: Alliaceae (lookfamilie)
Hoogte: 20-45cm
Bloeitijd: april-mei
Trekt zich in juni terug in de grond en de bovengrondse delen sterven af.
• Daslook (Allium ursinum) behoort tot dezelfde familie als bieslook en knoflook.
• Het heeft een lichte, milde knoflooksmaak. Het grote voordeel is dat je adem niet naar knoflook gaat ruiken. De bladeren ruiken ook naar knoflook.
• Daslook groeit het best op een schaduwrijke plaats met eerder vochtige grond, maar is eigenlijk niet zo kieskeurig wat de bodem betreft. Zet hem op een plek in de moestuin waar hij volop de ruimte heeft want hij kan flink uitgroeien (na enkele jaren) en woekeren.
• Gebruik het vers in de keuken. Zowel de bladeren als de bloemen zijn eetbaar. Van de bladeren kan je pesto maken.
Je kan daslook ook verwerken in huisbereide hummus. Bladeren niet drogen of koken want dan verliezen ze hun smaak. Je kan ze wel invriezen.
De bladeren hebben het meest aroma vóór de bloei.
De teentjes kan je toevoegen aan (olijf)olie.
• Daslook bevordert de spijsvertering en heeft een goede werking op de darmflora. Het bevat ook behoorlijk wat vitamine C.
• Omdat de bovengrondse delen vanaf juni afsterven kan je daslook best in combinatie zetten met andere planten. Zo voorkom je kale plekken.
• In het Hallerbos in Halle kan je daslook in zijn natuurlijke omgeving bewonderen in het voorjaar.
Daslook wordt ook berenlook genoemd. Dat komt omdat men vroeger geloofde dat (bruine) beren dit plantje aten als ze uit hun winterslaap ontwaakten.
Leave A Reply